Skip to content
wat je doet & bereikt

Mindset

Je mindset bepaalt voor een groot deel wat je doet en wat je bereikt in je leven. Het heeft om die reden grote invloed op de kwaliteit van je leven. Het is je manier van denken, je overtuigingen, de dingen die je gelooft over jezelf en over het leven. Het is de manier van naar jezelf kijken. Het is dus een belangrijk deel van je karakter en persoonlijkheid.
Vanaf het moment dat je geboren bent, word je geprogrammeerd om op een bepaalde manier te denken. Van je ouders, van je omgeving en van leerkrachten heb je allerlei overtuigingen meegekregen die je automatisch voor waarheid aangenomen hebt. Zo is je denkpatroon ontstaan en de manier van denken over jezelf en anderen. Onbewust ben je geprogrammeerd, waardoor je vaak hetzelfde op soortgelijke situaties reageert ook al wil je misschien anders reageren, het gaat vanzelf.

Er zijn 2 soorten mindsets: Fixed mindset & Growth mindset

Fixed mindset/Statische mindset

  • Je denkt dat je het niet kan, dus durft niet iets nieuws uit te proberen
  • Je vindt het moeilijk om met kritiek om te gaan
  • Je geeft snel op wanneer iets tegenzit
  • Je doet waar je goed in bent en ziet niet in dat je meer kunt leren

Growth mindset/Groeimindset

  • Je gaat uitdagingen aan
  • Je merkt dat je nieuwe dingen kan leren
  • Je staat open voor kritiek en leert hiervan, zodat je je verder kan ontwikkelen
  • Je wilt nieuwe vaardigheden ontwikkelen

Iedereen wordt geboren met een growth mindset

Je wordt geboren met een growth mindset. Als kind ben je nieuwsgierig. Je ontdekt allerlei nieuwe dingen en bent bereid om uit je comfortzone te stappen om dit verder te ontdekken. Je gaat graag het avontuur aan.

Een fixed mindset ontstaat op latere leeftijd door negatieve ervaringen of kritiek. Je blijft hierdoor liever in je comfortzone, zodat je niets ‘verkeerds’ kan doen.

Zelf heb ik ook ervaren dat ik vast zat in een fixed mindset door negatieve ervaringen. Maar hierdoor merkte ik ook dat ik zo niet vooruit kwam en wanneer ik verandering in mijn leven wilde zien, moest ik toch echt stappen gaan ondernemen. Door het maken van kleine stapjes en het opbouwen van zelfvertrouwen heb ik mijn growth mindset teruggevonden. Nu ga ik graag het avontuur aan met jou om ook jou te helpen naar jouw beste leven.

Hoe kan ik met jou het beste uit je leven halen?

Gelukkig is het mogelijk om je mindset te veranderen, maar voor veel mensen het is niet gemakkelijk. Het is misschien wel het moeilijkste in het leven, omdat je snel weer terug valt in oude gewoontes en patronen. Je bent tenslotte zo geprogrammeerd. Wil je een verandering in je leven dan begint het met het veranderen van je mindset. Je mindset veranderen houdt in dat je bewust wordt van je eigen gedachten. Door middel van oefeningen maak ik je bewust van je eigen gedachten en patronen, zodat jij bewust wordt van jouw gedrag.

Back To Top