Skip to content

Terugkijkend naar de oertijd, ziet het er naar uit dat we toen aanzienlijk minder last hadden van chronische stress. Soms moesten mensen vluchten voor een brand of een roofdier wat kortstondig een (gezonde) acute stressreactie opwekte, maar de chronische spanning, druk en zorgen die we hedendaags ervaren was er vroeger niet of nauwelijks.

De tijd waarin we momenteel leven en ons gedragen, vraagt veel van ons. Veel mensen staan voortdurend ‘aan’. De momenten dat je even zit, vraag je jezelf af wat er allemaal nog gedaan moet worden of je pakt je telefoon om door social media te scrollen of je berichten te lezen. Echt ontspannen lukt niet. Herkenbaar?

Dan is het heel goed mogelijk dat je een sympathische verstoring hebt.

Wat is het sympathische en parasympatische zenuwstelsel?

Voordat ik je ga vertellen wat een sympathische verstoring is zal ik je eerst uitleggen wat het sympathische zenuwstelsel is en wat het doet.

Wanneer er stress ontstaat wordt het autonome zenuwstelsel geactiveerd.

Het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen: het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is het gaspedaal, welke ervoor zorgt je in actie komt en het parasympatische zenuwstelsel is de rem, de rustgever van het lichaam.

Wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt en je sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd, maken je bijnieren adrenaline aan; je ademhaling gaat omhoog, je bloeddruk en hartslag stijgen, je zintuigen worden gevoeliger en je wordt alert. Je voelt de spanning in je lichaam toenemen. Daarnaast zorgt adrenaline ervoor dat er energie vrij komt door de afgifte van suiker en vetten vanuit de lever in het bloed. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Dit proces gaat heel snel en geheel automatisch.

Wanneer het sympathische en parasympatische zenuwstelsel in balans is, wordt wanneer het ‘’gevaar’’ geweken is, het parasympatische zenuwstelsel (de rustgever) geactiveerd. Het lichaam zal weer terugkerend naar een toestand van rust. De hartslag en bloeddruk zakken weer en de ademhaling wordt weer rustig.

Je kan het zenuwstelsel net als een soort wip zien. Ze moeten beiden even veel werk te doen hebben, anders functioneren ze niet meer goed en ontstaat er een verstoring.

Chronische stress

Wanneer het lichaam te veel, of langdurig negatieve stress ervaart, wordt het steeds lastiger voor jou om daadwerkelijke rust te ervaren. Het lichaam ervaart chronische stress. Het gevolg hiervan is dat op lange termijn je lichaam en geest overbelast kunnen raken met uiteindelijk grote negatieve gevolgen voor je gezondheid.

De eerste klachten; onrust in het lichaam, slecht slapen, hunkering naar suiker, vermoeidheid, slechte concentratie, prikkelbaar zijn en lichamelijke pijn zoals hoofdpijn zijn vaak signalen die je lichaam je wilt aangeven dat het niet goed met je gaat. De keuze is natuurlijk aan jou of je naar je lichaam gaat luisteren, of dat je de symptomen negeert met als mogelijk gevolg dat het zich kan uiten in bijvoorbeeld een burn-out en/of hart- en vaatziektes waardoor dierbaren wellicht afstand van je gaan doen omdat je niet meer die leuke, energieke persoon bent die je vroeger was.

Daarnaast geld dat als je de symptomen serieus neemt en al in een vroeg stadium begint met het aanpakken van de klachten, de kans groter is dat je sneller zult herstellen.

Wat kan je doen om je autonome zenuwstelsel weer in balans te krijgen?

Goed ademen

Veel mensen ademen – vaak onbewust – hoog met de borst i.p.v. laag met de buik. Hierdoor wordt een stressreactie van het lichaam geactiveerd. Door dagelijks buikademhalingsoefeningen te doen, activeer je je parasympatische zenuwstelsel (de rustgever). Door je hand op je buik te leggen en rustig diep in en uit te ademen, geef je je lichaam een seintje dat het mag ontspannen. Adem bijvoorbeeld 4 tellen in en 6 tellen uit. Let hierbij goed op dat je buik uitzet wanneer je in ademt en krimpt wanneer je uit ademt. Dit voorkomt dat je je ademhaling hoog houdt. Adem door de neus in en uit. Een ademhaling van 6 tot 8x per minuut in rust zou voldoende moeten zijn.
Wanneer je dit regelmatig gaat doen, leer je je lichaam aan om diep naar de buik toe in en uit te ademen en zal je lichaam daardoor minder stress ervaren.

Bewegen

Ga bewegen als je dat nog niet doet. Bewegen zorgt voor de aanmaak van stoffen (endorfine) die het stresshormoon verlagen. Beweeg bij voorkeur in de natuur. De natuur geeft stofjes af waar je van ontspant.

Maak tijd voor ontspanning

Leg je telefoon wat vaker weg, zodat je tijd overhoudt voor rust en ontspanning.

Gezond eten

Zorg voor gezond eten. Ongezonde voeding is ook een stressor voor je lichaam. Wanneer gifstoffen uit bewerkte, ongezonde voeding in je lichaam terecht komen, ziet je lichaam dit als gevaar (stress) en zal je immuunsysteem gaan vechten (stress) om deze stoffen onschadelijke te maken met als doel om je gezond te houden.

Suppletie

Daarnaast kan bepaalde suppletie helpen om meer rust in het lichaam te ervaren.

Back To Top