Skip to content

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Borrelia bacteriën zijn spirocheten en verwant met de verwekker van syfilis. Onder de microscoop zien ze eruit als slingerende, schroevende, spiraalvormige slangetjes.
De besmetting vindt met name plaats door een teek, maar kan ook d.m.v. bloedtransfusie, sperma of andere insecten komen.
Wanneer de temperatuur boven de 10 graden komt worden de teken actief. Naast de ziekte van Lyme kunnen ze ook andere infectieziektes overdragen
Een teek ontwikkelt zich van eitje naar larf, dan nimf en tot slot een volwassen teek. De nimf is degene die de meeste ziektes overdraagt. De nimfen hebben in tegenstelling tot de larven al een keer bloed gezogen en hebben daardoor een groter risico om (met meerdere ziekteverwekkers) besmet te zijn. Ook zijn de nimfen erg klein (1 – 1,5 mm), waardoor je ze gemakkelijk over het hoofd ziet op je lichaam. Het volwassen vrouwtje is groter en zal dus sneller worden ontdekt en verwijderd. Het volwassen mannetje zuigt geen bloed.

Verschillende soorten Borrelia

Er zijn inmiddels 16 verschillende soorten Borrelia. De oervorm is de Borrelia Burgdorferi. Deze is ontdekt door meneer Burgdorfer in 1982 in het dorpje Old Lyme in Amerika. Om te overleven heeft de Borrelia een gastheer nodig, zoals herten, muizen en mensen. Bijzonder is dat in de vrije natuur waar mens en dier in de vrije natuur leven met veel teken, veel minder kans op besmetting is. Dit in tegenstelling tot dieren en mensen die in de onnatuurlijke omgeving leven met veel gifstoffen, antibiotica en dergelijke.
Inmiddels lopen mensen in Nederland naar schatting nu jaarlijks 1,5 miljoen tekenbeten op, terwijl dit in 1996 nog slechts 600.000 was. Ook is het aantal mensen dat de ziekte van Lyme oploopt de laatste 20 jaar ruim verviervoudigd.

Hoe herken je een besmetting

De meeste tekenbeten worden in het bos opgelopen, maar ook in de tuin, parken, duinen en groenstroken kun je teken aantreffen.
Bij een besmetting ontstaat er vaak een rode kring rondom de plek waar de teek zich heeft vastgezet. Dit kan ook pas later ontstaan. In 50% van de gevallen ontstaat er ook rode uitslag op of rondom de tekenbeet. Dit is een natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Wanneer er in het eerste stadium al duidelijke klachten ontstaan zoals, koorts, grieperigheid, tintelingen, vermoeidheid, spier en/of gewrichtspijn, nachtelijk zweten, hoofd- of nekpijn, dan is dit een teken dat de ziekte vaak een zwaarder verloop zal krijgen. Naast de ziekte van Lyme vindt er vaak ook een co-infectie plaats. Dat betekent dat de teek ook nog een andere ziekte heeft overgebracht.
Wanneer er geen behandeling plaats vindt gaat de Borrelia vervolgens verder het lichaam in en kan het zelfs uiteindelijk hartklachten veroorzaken. Als er na een half jaar nog steeds klachten aanwezig zijn, spreekt met van chronische Lyme. De chronische Lyme zal vervolgens verder in het leven komen en gaan in de vorm van lichamelijke klachten. Belangrijk om te weten is dat het steeds andere klachten op verschillende delen in het lichaam kan veroorzaken. Het lichaam kan hierdoor steeds zwakker worden en in enkele gevallen overlijd men hierdoor aan de ziekte van Lyme.

Borrelia speelt graag verstoppertje

Er zijn verschillende bloedonderzoeken die je kan ondergaan om te kijken of er een besmetting van Lyme in het lichaam aanwezig is. Alleen het lastige hieraan is dat de Borrelia zich goed kan verstoppen. De spirocheten zijn hierdoor niet altijd in het bloed te zien, waardoor je een valse test uitslag kan krijgen. De vraag blijft dan ook of het zinvol is om antibiotica in te zetten bij verdenking van een besmetting. In het beginstadium kan het nog zinvol zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat dmv antibiotica de Borrelia juist sneller het lichaam in gaat. Ze kan bijvoorbeeld een gat in een cel maken, de celkern doden en er zelf in gaan zitten. Ook kan de Borrelia van vorm veranderen waardoor de antibiotica haar over het hoofd ziet. Ze werpt bijvoorbeeld haar celwand af waardoor ze onherkenbaar is geworden. Op deze manier maakt de Borrelia het ook moeilijk voor het immuunsysteem om haar aan te gaan vallen. De Borrelia is zelfs zo slim om kleine stukjes DNA van zichzelf los te maken en deze als een soort afleidingmanoeuvre door het lichaam te laten circuleren, zodat het immuunsysteem niet meer weet waar de Borrelia nou werkelijk gebleven is. Het gevaar hierdoor is dat wanneer deze stukjes DNA op menselijke cellen zitten, het immuunsysteem eigen weefsel gaat aanvallen met gevolg dat er een auto-immuunziekte ontstaat.

Wat te doen bij een Borrelia besmetting

Wanneer er onlangs een tekenbeet heeft plaatst gevonden kan je er voor kiezen om antibiotica te gaan slikken. Daarnaast kan je een bloedonderzoek ondergaan, zoals bijvoorbeeld een EMB test. Alleen wanneer het niet naar voren komt, heb je dus nog steeds geen zekerheid of er geen besmetting aanwezig is. Een onderdeel van de EMB test is het Levend bloed analyse. Hierin kunnen Spirocheten te zien zijn. Ook wordt er in de EMB test gemeten of er een energetische verdenking op besmetting van de Borrelia aanwezig is. Daarnaast is er een kruid; Kaardebol. Wanneer je 5 druppeltjes van deze tinctuur inneemt en je lichaam begint hier heftig op te reageren, kan je er naar waarschijnlijkheid vanuit gaan dat je besmet bent met de Borrelia bacterie. Als er een besmetting naar voren komt, kan het zorgen voor duidelijkheid van de oorzaak van de lichamelijke klachten. Klachten als bijv reuma, artrose, artritis, ernstige vermoeidheid, hartklachten kunnen hierdoor beter behandeld worden, omdat je weet waar het door ontstaan is.

 

 

Bron: SOHF, Orthomoleculaire therapie in de praktijk – Elly Korzelius, www.tekenbeetziekten.nl

Back To Top