Skip to content

Ons lichaam heeft een bepaalde zuurgraad (pH-waarde). Deze zuurtegraad hoort alkalisch oftewel basisch te zijn. Dit is het tegenovergestelde van zuur. De normale pH-waarde van het bloed ligt tussen de 7,35 en 7,45. Een pH lager dan 7 noemt men zuur. Een waarde boven pH 7 is dus basisch of alkalisch. Bij lagere pH-waarden van de urine spreekt men van een sterkere verzuring.

Hoe ontstaat verzuring?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen zoals geraffineerde suiker, noten, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), alcohol, cafeïne, frisdranken en chocolade die in het lichaam zuur produceren. Een overschot aan deze voedingsmiddelen, zorgt dus voor verzuring van het lichaam.

Bepaalde stoffen zorgen voor verzuring: Urinezuur, azijnzuur, melkzuur, vetzuur, cholesterol, koolzuur, fosforzuur, ascorbinezuur. Die laatste, ascorbinezuur, wordt vaak als vitamine C verkocht. Dit moet het lichaam dan zelf omzetten in ascorbaat. Het is daarom beter voor je lichaam om vitamine C in de vorm van ascorbaat te slikken, zodat je het lichaam niet onnodig belast.

Verzuring ontstaat ook wanneer organen, zoals lever, nieren, longen, darmen, etc. niet optimaal werken. Dit kan een grote impact hebben op het ontgiften en de mineraalhuishouding, waardoor de pH-waarde uit balans gaat.

Ook kunnen chemicaliën verzurend werken. Hieronder vallen stoffen als drugs, chemische stoffen, medicijnen, cosmetica en andere toxines. Daarnaast kunnen deze stoffen de organen, die de zuur-basen huishouding reguleren, belasten.

Tot slot zorgt stress en dagelijks terugkerende emoties voor meer verzuring in het lichaam.

Wat voor gevolgen heeft een verstoorde zuur base balans?

Wanneer het lichaam verzuurd is kan dit vele gevolgen hebben voor het lichaam.
Er ontstaat hierdoor verzuring van de spieren met gevolg dat je krampen en/of spierpijn krijgt.
Het beïnvloedt de hormonen en herstelprocessen.
Het blokkeert de doorstroming van energie in de meridianen.
Het leidt tot een verdikking van het bloed. Wanneer bloed dikker is van samenstelling dan moet het hart harder pompen om het naar de organen te leiden.
Het verhoogd de kans op een pathogenen belasting, zoals bijvoorbeeld schimmels. Schimmels houden van een zure omgeving.
Een verzuurde zuurgraad versnelt het verouderingsproces.
Het zorgt voor vermoeidheidsklachten.
Het verhoogd de kans op oa diabetes, artrose, osteoporose, eczeem, jicht en hart- en vaatziekten. Ook is er meer kans op verkoudheid en hoofdpijn. Er wordt zelfs gespeculeerd dat een alkalisch dieet de kans op het ontstaan van kanker doet afnemen.

Hoe weet je of jouw lichaam verzuurd is?

In de westerse wereld waar we in leven zijn straling, stress, medicatie en bewerkte voedingsmiddelen normale begrippen geworden. Het is hierdoor een uitdaging geworden om je lichaam in de juiste zuurgraad te krijgen.

De zuur base balans wordt in de EMB test gemeten. Het voordeel van deze test is dat je kan zien wat de oorzaak van de verzuring is en of de verzuring al gevolgen voor het lichaam heeft.

Ook kan je op www.alka.nl of bij de drogist een pH-waarde test kopen. Een overschot aan zuren wordt o.a. door de urine uitgescheiden. Door de pH van de urine te meten komt je er achter of je verzuurd bent of niet.

Wat kan je doen om je zuur base in balans te krijgen?

Ontzuren. In dit proces gaat het om twee dingen: de mineraalhuishouding dient herstelt te worden en het lichaam dient te gaan ontgiften. Beiden kunnen nodig zijn, maar het kan ook om een van de twee gaan.

Daarnaast is het handig om te weten wat de oorzaak van de verzuring is. Echt goed ontzuren lukt pas als ook de bron van de problemen wordt aangepakt. Ga dus na of je moet werken aan je voeding, stress, blokkerende emoties, etc. De EMB test kan hierin een uitkomst bieden, omdat hier de oorzaak mee achterhaald kan worden.

Hoe kan je ontzuren?

Een zure stof wordt geneutraliseerd wanneer het in aanraking komt met een basische stof. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk dingen te eten die voor een alkalische zuurtegraad zorgen.

De meeste groentes zorgen voor een alkalisch zuurtegraad, met name de groene groentes. Wanneer je deze dus in overmaat neemt, bevorderd dit je zuurgraad.

70% van je eten dient uit groente en fruit te bestaan.

Kies voor basische stoffen in voeding of suppletie. Basische stoffen zijn onder andere:
Natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat, kaliumcarbonaat, natriumhydroxide, kaliumhydroxide, calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat

Je kan bijvoorbeeld in een (voeten)bad met natriumbicarbonaat, ook wel zuiveringszout genoemd, gaan. Dit wordt dan via je huid opgenomen in je lichaam.

Adem rustig in en uit. Door middel van je ademhaling heb je effect op de PH-waarde van het bloed. Door rustiger adem te halen (in rust) wordt zuurstof effectiever opgenomen in het bloed. Daarbij zal de hoeveelheid CO2 in het bloed stijgen waardoor de zuurgraad zich herstelt.

Je kan op www.alka.nl druppeltjes bestellen die je in je water kan doen. Dit zijn druppeltjes met een mineralenconcentraat waarmee je gemakkelijk basisch drinkwater maakt.

Neem dagelijks Super greens van bijv Vitakruid. Dit helpt om je lichaam alkalisch te maken.

Drink voldoende water op een dag. Vocht is cruciaal voor het afvoeren van afvalstoffen en allerlei processen in je lichaam. Drink je te weinig dan zal je ook sneller ophoping van afvalstoffen stoffen krijgen wat voor meer verzuring zorgt.

Back To Top